Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Een nieuwe kleur blauw!30-06-2016


Een scheikundige heeft per ongeluk een nieuwe en extreem intense kleur blauw ontdekt. De wereld is sinds kort een nieuwe kleur blauw rijker, het is een prachtige, intense kleur blauw met de haast onuitspreekbare naam YInMn blue.

 De nieuwe kleur blauw werd toevallig ontdekt door een scheikundige die bezig was met een experiment dat moest leiden tot nieuwe materialen voor elektronica. De nieuwe kleur ontstond toen hij een mix van zwarte mangaandioxide en een aantal andere chemicaliën verhitte tot bijna 1500 graden Celsius. De scheikundige en zijn team waren verbaasd over de extreem blauwe stof die daarbij uit het niets ontstond.

De naam van het blauw is ontstaan naar geheel scheikundige traditie, het bestaat namelijk uit de eerste letters van de drie scheikundige elementen waaruit het pigment bestaat: Yttrium, Indium en Mangaan

Anders dan Vantablack (de zwartste zwart)  is dit nieuwe blauw echter juist veiliger dan veel andere pigmenten, aldus de scheikundige. "Het is volledig opgebouwd uit niet-giftige ingrediënten. Al sinds de vroege Egyptenaren de allereerste blauwpigmenten maakten heeft de pigmentenindustrie geworsteld met problemen rondom veiligheid, giftigheid en houdbaarheid." YInMn blue is volgens de universiteit daarentegen langer houdbaar, veilig en redelijk makkelijk te produceren.

Inmiddels zijn de eerste kunstenaars al met het nieuwe blauw aan de slag gegaan. Daarnaast is de verwachting van het team dat de kleur perfect is om bijvoorbeeld daken mee te beschilderen, aangezien het blauw bijzonder goed infrarood licht, en dus warmte, reflecteert.

Eind dit jaar moet de kleur, die niet vervaagt als je het mengt met olie of water, ook commercieel op de markt komen.

 

 

Terug naar overzicht