Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Grafische termen, wat betekenen ze nu eigenlijk?02-11-2017

Als je via het internet een afdruk wilt laten bestellen, dan moet je wel een aantal termen kennen. Of je nu je ingebonden stageverslag in print wilt hebben, of een mooi geprinte foto voor je moeder wilt laten afdrukken, je wilt dat deze er zo goed mogelijk uit komt te zien. En daarvoor is het belangrijk dat je precies weet wat specifieke grafische termen betekenen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we hier een kort overzicht van alle relevante grafische termen voor je klaargezet. Lees het door of bekijk de beschrijving van die term waar je meer over wilt weten.

Kort overzicht van alle grafische termen die je nodig hebt

CMYK

CMYK is een afkorting voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze 4 kleuren vormen samen de basis die wordt gebruikt voor kleurenprinten. Door hen te mengen kan vrijwel elke andere kleur gecreëerd worden. Bij Zogedrukt worden alle full colour printen gedrukt m.b.v. CMYK voor optimale kwaliteit.

PMS

PMS staat voor Pantone matching system. Dat betekent dat elke kleur zijn eigen code heeft. Op deze manier worden kleuren gemakkelijk geïdentificeerd en kun je zelf onderscheid maken tussen de kleinste verschillen in 2 soorten geel bijvoorbeeld.

DTP

DTP is kort voor Desk Top Publishing. Het betekent simpelweg dat je op je pc een programma gebruikt om drukwerk op te maken. Het gebruiken van een DTP is vaak veel gemakkelijker dan het op andere manieren grafisch ontwerpen.

Snijtekens

Snijtekens zijn tekens die aangeven hoe een bepaalde afbeelding gesneden zou worden. Dit is om een voorbeeld te krijgen van hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien.

Afloop

Afloop betekent dat je aan de randen van je drukwerk een bepaalde ruimte overlaat. Dit is zodat tijdens het maken en bewerken ervan geen beschadigingen voorkomen. In het algemeen raden wij een afloop van 2 mm aan.

DPI

DPI staat voor Dot Per Inch. Het is de graad die gebruikt wordt om resolutie aan te geven in drukwerk. Hoe hoger de DPI, hoe scherper het drukwerk eruit zal komen te zien. Wij raden aan om op zijn minst een DPI van 300 te hebben, anders bestaat de kans dat het er niet scherp uit zal komen te zien.

Vectorbestand

Een vector bestand is gemakkelijk schaalbaar. Dat betekent dat er geen resolutie verloren gaat wanneer je het groter maakt. Een programma dat veel gebruik maakt van vector bestanden is Adobe Illustrator.

Gramsgewicht

Gramsgewicht betekent hoe zwaar het papier is. Hoe hoger het gramsgewicht, hoe meer gram een vierkante meter van het papier weegt. Let op: gramsgewicht hoeft niets te zeggen over de dikte en stevigheid, maar doelt puur op hoe zwaar het papier is.

Oblong

Oblong is een liggend document. Het wordt ook wel ‘landscape’ genoemd. Word pagina’s worden bijvoorbeeld standaard net in oblong geladen. Zorg er altijd voor dat wanneer je oblong wilt printen, je dit goed hebt aangegeven. Anders kan het rampzalige resultaten geven.

Looprichting

De looprichting betekent welke kant de vezels van het papier lopen. Breedlopend betekent dat ze evenwijdig lopen aan de korte kant van het papier en langlopend aan de lange zijde. De looprichting is bijvoorbeeld relevant wanneer je een boek wilt inbinden. Dan wordt het beste resultaat gekregen door de looprichting evenwijdig aan de rug te laten lopen.

Afsluiting

We hopen dat je door dit artikel meer duidelijkheid hebt gekregen over de meeste gebruikte grafische termen. Mocht je nog vragen hebben over een van deze termen – of er is een andere term die je graag verduidelijkt wilt hebben, laat het ons dan gerust weten. Wij helpen je graag verder met alle kennis die je nodig hebt over grafische termen!

Niet de term gevonden die je zoekt? Bekijk hier de overige vaktermen!

 

Tags

grafische termen drukwerk blog uitleg
Terug naar overzicht