Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Over de ziekte van Huntington24-05-2016


Wij van ZoGedrukt zijn sponsor van de actie voor de ziekte van Huntington. Er wordt bijna niet gepraat over deze ziekte omdat er een taboe op rust, daarom willen wij deze ziekte graag wat meer aandacht geven! Omdat wij hier graag wat meer aandacht op willen vestigen en graag duidelijk willen maken wat de ziekte inhoudt en hoe ernstig het is hebben wij wat meer informatie over de ziekte en een aantal feiten en cijfers voor u op een rij gezet.

Huntington:
De ziekte van Huntington is een vreselijke en mensonterende ziekte, qua symptomen lijkt deze ziekte op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. Huntington is een erfelijke ziekte die ontstaat door een DNA mutatie in het gen coderend voor het Huntington eiwit. De patiënten hebben vele fysieke en geestelijke klachten.

Fysieke klachten:
De fysieke klachten bestaan uit rusteloosheid en zenuwachtig, subtiele bewegingen die worden gevolgd door bewegingsonrust in het gezicht en de ledematen, kleine vrij snelle bewegingen of rukjes, een grimas, dronkenmansgang en vermindering van het evenwichtsgevoel. In een later stadium ziet men grove, doelloze en onwillekeurige bewegingen van de ledematen, het hoofd en daarna ook van de romp.

Geestelijke klachten:
Het spreken en slikken kan ernstige problemen opleveren. Verandering van gedrag en/of persoonlijkheid. Vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, onverschilligheid, lusteloosheid, somberheid, een afnemende zorg voor het uiterlijk, vermindering van concentratievermogen, dwangmatig gedrag en problemen met oordelen en beslissen. Dit zijn een aantal van de geestelijke klachten die een patiënt met Huntington heeft.

Overdraagbaarheid:
De ziekte van Huntington is een 100% familiaire aandoening die wordt overgedragen van ouder op kind. Het is een dominante overerving, als één van de ouders gendrager is heeft het kind 50% kans ook gendrager te worden.

Feiten en Cijfers:

  • In Nederland lijden circa 1700 mensen aan de ziekte van Huntington
  • Er zijn ongeveer 8000 risicodragers die 50% kans hebben de ziekte te krijgen
  • De gemiddelde levensduur na het zichtbaar worden van de eerste symptomen is 17 jaar
  • Als één van de ouders het Huntington gen heeft, heeft elk kind 50% kans op het gen
  • Meestal openbaren de symptomen zich tussen het 35e en 45e levensjaar
  • Er is geen geneesmiddel voor deze ziekte

Wij willen graag de mensen helpen die dit gen dragen en daarom zijn wij sponsor. Wilt u naar aanleiding van deze blog ook graag een donatie plaatsen, dan kan dat op www.doodgezwegen.nl Het doel is om zo veel mogelijk geld om te halen om meer onderzoek te kunnen doen naar deze ziekte en naar een geneesmiddel. 

 

Terug naar overzicht