Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Wat is het verschil tussen offset en digitaal drukken? 05-04-2017

Wat is het verschil tussen offset en digitaal drukken?

Door een logo, slogan of ontwerp op je briefpapier, enveloppen, flyers et cetera af te drukken, kun je de huisstijl van je bedrijf op een goede manier overbrengen op je (potentiële) klanten en andere bedrijven. Bij het proces hiervan, vliegen de ingewikkelde termen je echter vaak om de oren. Er zijn allerlei mogelijkheden om jouw eigen drukwerk uniek te maken, bijvoorbeeld door zelf het materiaal, de kleuren en de luxe afwerking te selecteren. Soms kunnen al deze termen echter wat overweldigend zijn, waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Zo krijgen we ook veel vragen over het kiezen van de drukmethode. Er wordt je gevraagd of je je ontwerp offset of digitaal wilt laten afdrukken. Wij snappen natuurlijk dat dit lastig kiezen is als je niet weet wat deze twee termen precies inhouden. Daarom leggen we je in dit artikel de verschillen uit tussen offset en digitaal drukken, en geven we je advies over welke methode je in jouw situatie het best kunt kiezen.

Wat is offset drukken?

Offset drukken is de meest traditionele drukmethode, die nog steeds veel wordt toegepast in drukkerijen. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een ouderwetse drukpers. Met behulp van een aluminium plaat wordt er een drukplaat gemaakt, waarop jouw ontwerp wordt aangebracht. Vervolgens wordt de plaat vochtig gemaakt met water, waardoor de delen van de plaat waar geen beeld op staan, het vocht opnemen en een beetje nat worden. Vervolgens wordt de plaat over de inkt gerold, waarbij gebruik gemaakt wordt van vier kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Deze inkt is een beetje vettig, dus de vochtige delen zullen dit afstoten en enkel de delen waar beeld moet komen worden bedekt met de inkt. Nu wordt het beeld overgebracht op een rubberen doek, en van daaruit kan het ontwerp op papier worden gedrukt. 

                                                                                                      Wat is digitaal drukken?

Digitaal drukken is een modernere drukmethode, die meer kan worden vergeleken met een digitale printer die je ook thuis kan hebben staan. Het ontwerp wordt via een computerbestand aangeleverd en kan van daaruit direct naar de digitale pers worden gestuurd. Het is in dit geval dus niet nodig om een drukplaat te maken. Hierdoor kan digitaal drukken in de meeste gevallen sneller worden gedaan dan offset drukken.

Wanneer kies je voor offset en wanneer voor digitaal drukken?

Het belangrijkste verschil tussen offset en digitaal drukken is dus dat er bij offset drukken een drukplaat nodig is voor ieder ontwerp dat je aanlevert, en bij digitaal drukken niet. De basiskosten voor een offset druk liggen dus hoger dan bij digitaal drukwerk. Bij grotere bestellingen kunnen we  de drukplaten echter op een effectieve manier combineren, waardoor de variabele kosten per druk verlaagd kunnen worden. Hoe groter dus de oplage is, des te voordeliger het offset drukken wordt. Bij digitaal drukken daarentegen, hoeft er geen drukplaat gemaakt te worden, dus de vaste kosten zijn lager en de drukken kunnen sneller worden gemaakt. In kleinere oplagen en bij spoedafdrukken is het daarom voordeliger om voor een digitale druk te kiezen. Wel blijven de kosten voor iedere afdruk hetzelfde, waardoor digitaal drukken bij grotere oplagen duurder wordt dan offset drukken. Bij hogere oplagen die niet dezelfde dag nog gedrukt hoeven te worden, kun je dus beter voor offset drukken kiezen.

                                                                                                                    Verschil in kwaliteit?

Zowel digitaal drukken als offset drukken zorgt voor drukwerk van hoge kwaliteit. Ons advies is dus voornamelijk gebaseerd op de meest voordelige prijs die je kunt krijgen voor je afdrukken: bij een lagere oplage adviseren we je om gebruik te maken digitaal drukken, bij grotere oplagen is het voordeliger om voor offset te kiezen. Qua kwaliteit verschillen deze twee drukmethoden niet zo veel. Het kan echter wel voorkomen dat er kleine kleurverschillen optreden tussen afdrukken die zijn gemaakt met de digitale drukpers en die met de offset drukpers. Dit kan komen door de soort inkt die wordt gebruikt bij de twee verschillende methoden, of door verschillende soorten papier waar gebruik van wordt gemaakt. Het gaat hier om slechts kleine verschillen, maar wanneer je bijvoorbeeld het logo van je bedrijf op verschillende materialen wilt laten drukken, is het goed om hier rekening mee te houden. Wil je bijvoorbeeld de huisstijl van je bedrijf laten zien op briefpapier, flyers en een spandoek, dan kun je zorgen dat je voor al deze verschillende drukwerken gebruik maakt van dezelfde drukmethode. Zo weet je zeker dat je logo er overal precies hetzelfde uitziet, waardoor je de huisstijl van je bedrijf goed kan laten uitkomen.  

Soms kan het voorkomen dat een offset drukpers net iets beter is in het afdrukken van heel kleine details dan een digitale pers. Zoals eerder al genoemd is het verschil minimaal, maar als je een druk van de offset pers en een van de digitale pers naast elkaar legt, zou je kunnen zien dat de offset druk net iets scherper kan zijn. Heb je dus een ontwerp met kleine lettertjes en veel fijne details? Dan kun je overwegen om toch voor de offset methode te kiezen. In een kleine oplage kan dit dan echter wel wat duurder zijn dan digitaal drukken, maar dan heb je wel een mooi, haarscherp beeld.

Advies voor het kiezen van de juiste drukmethode

Natuurlijk hopen we dat we je met dit artikel voldoende hebben geïnformeerd over de verschillen tussen digitaal en offset drukken, zodat je zelf kunt kiezen welk van deze methoden in jouw geval het meest geschikt is. Twijfel je echter nog welke methode je voor jouw ontwerp het best kunt kiezen, dan kun je ons natuurlijk altijd om hulp vragen. Neem gerust contact met ons op via de telefoon, e-mail of live chat, en wij staan graag klaar om je persoonlijk advies te geven over de drukmethode die jij het best kunt gebruiken. Zo garanderen we dat je bij ons altijd drukwerk van de hoogste kwaliteit geleverd zult krijgen, voor de beste prijs.

Terug naar overzicht