Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Wat zijn PMS kleuren? 07-03-2017

PMS kleuren
In drukwerk zie je het vaak terugkomen: de term ‘PMS kleuren’. Vaak kun je, wanneer je een ontwerp laat afdrukken, kiezen tussen een bedrukking met PMS en full colour. Maar waar staat de afkorting PMS voor en wat betekent dit precies? Wat zijn de verschillen tussen een bedrukking met PMS kleuren en andere soorten bedrukkingen, bijvoorbeeld met full colour? En hoe bepaal je de PMS kleur die je voor je drukwerk nodig hebt? In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen.

Wat zijn PMS kleuren?
De afkorting PMS staat voor Pantone Matching System. Hierin staat Pantone voor de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen definieert en publiceert, en Matching System houdt in dat elke kleur volgens een exact ‘recept’ wordt gemengd. Dit gebeurt al voordat de bedrukking gaat plaatsvinden. PMS is dus een universeel systeem, waarbij elke kleurcodering staat voor een bepaalde kleur die precies kan worden gecreëerd door meerdere soorten inkt met elkaar te mengen. Zo kunnen alle drukwerkbedrijven over de hele wereld garanderen dat de PMS kleuren er precies hetzelfde uitzien, op welk drukwerk en in welke combinaties dan ook.

 

Notatie van PMS kleuren
Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een bepaalde kleur verf om een muur in je huis te schilderen, krijg je ook te maken met PMS kleuren. Je kunt dan met behulp van een kleurenwaaier alle exacte kleuren bekijken en vergelijken. Elke PMS kleur heeft hierbij een code, die bestaat uit drie of vier cijfers en eventueel letters. Inmiddels zijn er 1114 verschillende kleuren beschikbaar. Zo staat PMS 102 bijvoorbeeld voor een bepaalde kleur geel, en PMS 300 voor een bepaalde kleur blauw. Daarnaast zijn er ook nog codes die fluorescerende, niet-mengbare en intensiverende kleuren uitdrukken. Ook kunnen er letters aan de code worden toegevoegd: zo staat C bijvoorbeeld voor papier met een coating, dus afgestreken papier, U voor papier zonder coating, dus ongestreken papier, en T voor transparant. Deze letters worden gebruikt omdat kleuren op een bepaalde ondergrond net iets anders uit kunnen komen dan wanneer je ze op normaal papier zou drukken. Door hier rekening mee te houden bij het opstellen van de kleurencombinaties, kan er toch gegarandeerd worden dat de kleur, ook bij het drukken op speciale soorten papier, altijd hetzelfde uit de verf zal komen.

 

Verschillen tussen PMS en andere bedrukkingen
Wanneer je een bepaald ontwerp laat afdrukken op bijvoorbeeld enveloppen, briefpapier, flyers, et cetera, kun je vaak kiezen tussen PMS kleuren en full colour. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee, en hoe weet je welke soort bedrukking je moet hebben?

Zoals eerder vermeld, worden PMS kleuren van tevoren gemengd volgens een universeel recept. Dit is niet het geval bij een full  colour bedrukking, ook wel vierkleurendruk genoemd. Zoals deze naam al zegt, wordt hierbij gebruik gemaakt van vier kleuren,  waarmee vervolgens allerlei soorten kleuren kunnen worden gemengd. Deze vier kleuren zijn geel, cyaan, magenta en zwart. Het  mengen gebeurt, in tegenstelling tot bij PMS kleuren, tijdens het drukproces. Dit zorgt ervoor dat het kleurresultaat iets minder  voorspelbaar is: als je een aantal dezelfde drukwerken met full colour bedrukking naast elkaar onder de loep zou leggen, zou je  waarschijnlijk zien dat de resultaten telkens nét iets anders zijn. Bij PMS bedrukkingen is dit niet het geval; omdat de kleuren van  tevoren al worden gemengd, zullen ze bij elk drukwerk precies hetzelfde zijn.

PMS bedrukkingen worden vaak gebruikt bij drukwerken waarbij weinig kleuren voorkomen, bijvoorbeeld in een logo. Hierbij kunnen een paar specifieke kleuren worden gekozen, die volgens de kleurcodering precies kunnen worden gemengd. Full colour  drukwerk wordt vaak toegepast bij bedrukkingen met veel kleur, zoals bij foto’s. Hierbij maakt het niet uit als de kleuren een  minimaal beetje afwijken van het origineel.

Wil je dus afbeeldingen met veel kleur laten afdrukken, dan kun je het best kiezen voor drukwerk met full colour. Wil je echter een  logo met weinig kleuren ergens op laten drukken, dan kun je het best kiezen voor één of meerdere PMS kleuren. Zo zal jouw huisstijl er op elk drukwerk precies hetzelfde uitzien.

 

 

Notatie van PMS en full colour bij bedrukkingen
Wanneer je een ontwerp ergens op laat bedrukken, zie je bij de kleurkeuze vaak verschillende opties staan, aangegeven met notaties als 3/0 of 4/4. Deze getallen staan voor het aantal kleuren op de voorkant en op de achterkant van het artikel dat bedrukt gaat worden. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel met 2 PMS kleuren op  de voorkant en geen aan de achterkant gaat bedrukken, dan wordt dit aangegeven met de notatie 2/0. Een bedrukking met 3 PMS kleuren op zowel de voorkant als de achterkant, wordt aangegeven met 3/3.

Een full colour druk maakt altijd gebruik van vier kleuren: geel, magenta, cyaan en zwart. Een full colour bedrukking waar alleen de voorkant wordt gedrukt wordt dus aangegeven met 4/0, en een waarbij zowel de voorkant als de achterkant in kleur wordt gedrukt met 4/4.  

Bepaling van de juiste PMS kleuren
De kleuren die op een beeldscherm worden weergegeven, zijn niet altijd de meest accurate bepaling voor de kleur die jouw ontwerp uiteindelijk gaat krijgen. Om de precieze PMS kleuren te bepalen, kun je dus het best een speciale waaier aanschaffen waarop alle kleuren, inclusief hun notaties, staan weergegeven. Hierop kun je de exacte kleur die jouw logo of afbeelding gaat krijgen, gemakkelijk uitkiezen.

PMS drukwerk bestellen
Wanneer je het logo van je bedrijf op een van onze artikelen wilt laten bedrukken, dan is het gebruik van PMS kleuren een goede manier om dit te doen. Zoals gezegd, kun je een druk met PMS kleuren het best toepassen op ontwerpen waar je weinig kleuren bij nodig hebt. Op deze manier zal jouw ontwerp op elk drukwerk precies hetzelfde uitkomen, omdat de kleuren van tevoren al exact zullen worden gemengd. Dit is dus de ideale manier om jouw huisstijl op al je producten weer te geven.

 

Bij ZoGedrukt kies je voor allerlei verschillende producten voor je bedrijf:
van briefpapier en enveloppen tot flyers of folders en van visitekaartjes tot magazines. Door gebruik te maken van PMS kleuren zal jouw ontwerp, en daarmee je huisstijl, altijd perfect uitkomen!

Terug naar overzicht