Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Welk lettertype past het best bij je drukwerk21-12-2017

Je hebt vast wel eens in Word gezocht naar een specifiek lettertype. Dan ben je er ook snel achter gekomen hoeveel verschillende lettertypes er wel niet zijn. Standaard staan er namelijk honderden types op. En je kunt er nog duizenden meer downloaden die er elk nét iets (of compleet) anders uitzien. Een goede keuze maken voor je brochure, poster of ander drukwerk is dan ook vaak erg lastig. Zijn er specifieke dingen waar je op moet letten bij je keuze? En is er een bepaald font dat beter of slechter is dan anderen?

Gelukkig hoef je het zelf allemaal niet uit te vinden. Er zijn namelijk talloze testen en studies gedaan over het effect van lettertypes op de leeservaring. En in deze blog vind je de belangrijkste resultaten.

Het effect van verschillende lettertypes in je drukwerk 

Sommige letters lezen fijner dan anderen. En in essentie zijn er daarom 3 verschillende soorten lettertypes:

 • Serif – dit zijn lettertypes waarbij de letters kleine haakjes en rondingen hebben aan de onderkant van de letters. Dit zorgt ervoor dat ze beter overlopen in elkaar en maakt het lezen gemakkelijker. Times New Roman is een goed voorbeeld en het wordt bijvoorbeeld vaak in boeken gebruikt waar de lezer lang leest. Het is namelijk prettiger voor de ogen.
 • Sans serif – een goed voorbeeld van een sans serif lettertype is Arial. Dat is het lettertype wat je nu leest op Zogedrukt.nl. Het heeft geen krulletjes aan de onderkant en elke letter staat op zichzelf. Het wordt door experts aangegeven dat het wat moeilijker is om te lezen dan serif, maar het staat wel zakelijker en geeft een moderne indruk.
 • Tekenletters – deze letter lijken nauwelijks meer op letters. Het is meer een kunstvorm. Je kunt dit beter achterwege laten voor je drukwerk.

Over het algemeen kun je het beste sans serif lettertypes gebruiken voor teksten op het internet. En kiezen voor serif types voor je drukwerk. Hier is een korte lijst van de 5 meest populaire lettertypes voor brochures:

 1. Helvetica
 2. Myriad Pro
 3. Linotype Veto
 4. Optima
 5. Verdana

Wanneer je een van deze lettertypes kiest voor je drukwerk, dan is de kans groot dat je goed zit. Let op: check altijd wel even of je het lettertype zelf ook fijn vindt. Laat het als het kan door een groep mensen lezen en vraag of het hen ook bevalt (dit geldt niet alleen voor lettertype – het is een goed idee om dit voor elk aspect van je drukwerk te doen).

Welk programma kun je het beste gebruiken?

Helaas is Word niet geschikt voor drukwerk aan te leveren. We zien te vaak dat opmaak veranderd of dat er andere dingen fout gaan bij het drukken van professioneel drukwerk uit Word. Ook wanneer het via een PDF wordt aangeleverd is de kwaliteit over het algemeen te laag. Daarom raden we aan om een van de volgende programma’s te gebruiken om je drukwerk op te maken. Niet alleen heb je bij hen een grote aanbod van verschillende lettertypes – maar ze bieden je ook een grotere keuze uit allerlei andere opties die handig zijn bij het voorbereiden van drukwerk. Hier zijn onze favoriete programma’s:

 •     Adobe Illustrator
 •     Adobe Photoshop
 •     InDesign

Mocht je nog vragen hebben over lettertypes en drukwerk – of wil je dat wij je advies geven over welk lettertype je het beste bij jouw opdracht kunt gebruiken? Neem dan gerust contact op met ons. Stuur een mailtje naar info@zogedrukt.nl, bel naar +31 (0)88 730 11 11 of chat met een medewerker via de chat rechts onderaan het scherm. Wij helpen je graag verder met al je vragen rondom lettertypes en drukwerk!

Tags

lettertype gebruiken drukwerk blog
Terug naar overzicht