Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Welk soort papier moet ik gebruiken voor mijn drukwerk?16-11-2017

Heb je ooit iets willen bedrukken (bijvoorbeeld een visitekaartje), alleen had je geen idee wat voor soort papier het beste was? Veel mensen weten niet precies welke soorten papier er allemaal zijn. En wanneer ze dan moeten kiezen bij de drukkerij wat voor soort papier ze willen, hebben ze geen idee.

Helaas (of gelukkig) is elk soort papier anders. En dus geschikt voor een ander doel. Dat betekent dat je niet zomaar een goede gok kunt nemen. Je zou immers compleet verkeerd kunnen kiezen en eindigen met bijvoorbeeld een envelop die niet te beschrijven valt.

Om het nog maar niet te hebben over prijsverschillen tussen verschillende papiersoorten. En al deze kennis wordt alleen maar belangrijker wanneer je online bestelt. Omdat we veel vragen binnenkrijgen van klanten over welke soort papier ze nu precies waarvoor moeten kiezen, hebben we deze blog geschreven.

Om te beginnen: Coated of uncoated?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je jouw papier coated of uncoated wilt hebben. Het wordt ook wel gestreken/ongestreken genoemd. Dit is het grootste verschil in verschillende papiersoorten. En om het gemakkelijker voor je te maken hebben we hier een kort overzicht van de eigenschappen van elk op een rijtje gezet. Hier zijn de belangrijkste eigenschappen van coated papier:

  • Voelt zacht aan – wanneer je met je vinger over het papier gaat, zal het glad aanvoelen.
  • Is lastig of niet te beschrijven – coated papier is erg lastig om te beschrijven met een gewone balpen.
  • Geschikt voor – coated papier is perfect voor flyers, folders, posters of brochures.

En hier is alles wat je moet weten over uncoated (ongestreken) papier:

  • Voelt ruwer aan – het voelt minder zacht/glad aan dan coated papier.
  • Perfect om op te schrijven – uncoated papier is goed beschrijfbaar.
  • Geschikt voor – zeer geschikt voor alles waar je op moet kunnen schrijven. E.g. briefpapier, notitieblokken en visitekaartjes.

Glanzend of mat

Nadat je hebt besloten of je coated of uncoated papier wilt, heb je nu deze keuze of je het wilt afwerken. Afwerken raden we aan wanneer je wilt dat het papier steviger wordt en minder snel beschadigd. Dit is dus een goede keuze voor al het drukwerk waarvan je wilt dat het langer meegaat.

Er zijn in principe 2 keuzes: glanzend of mat. Een matte afwerking is perfect voor schrijfmateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan visitekaartjes waar je even wat bij wilt krabbelen. Een matte afwerking trekt geen stof aan en laat ook geen vingerafdrukken achter. Op een glanzende afwerking daarentegen valt nauwelijks op te schrijven. Maar het grote voordeel is dat foto’s en andere afbeeldingen veel beter tot zijn recht komen. Het is dus een goede keuze voor bijvoorbeeld een brochure of magazine.

Gewicht en maat

Als laatste heb je ook de keuze uit de verschillende soorten gewicht voor papier. Soms wil je namelijk heel licht papier (enveloppen, boekpagina’s) en soms is het beter om te kiezen voor zwaarder papier dat steviger aanvoelt. Ook heb je natuurlijk de keuze uit verschillende soorten formaten. Dat gaat dan over de bekende A4’tjes of A3’tjes.

Interesse in drukwerk?

Wij hopen dat je door dit artikel een hoop duidelijkheid hebt gekregen over verschillende soorten papier en met welke doeleinden je elk het beste kunt gebruiken. Mocht je alsnog een vraag hebben, stel deze dan gerust via onze chat rechts onderaan het scherm.

En wil je iets laten bedrukken? Ga dan via het menu bovenaan de site naar de drukcategorie die je wilt laten drukken. Je kunt daar kiezen uit alle opties en uiteraard ook voor de juiste soort papier die het beste past bij datgene wat jij wilt laten drukken.

Weet je nu op welk soort papier je visitekaartjes of folders wil laten drukken? Bestel ze snel op onze site!

Tags

Blog Papier Papiersoorten Bedrukken Drukwerk
Terug naar overzicht