Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Welke afwerktechniek past het best bij mijn drukwerk? 07-12-2017

Sommige mensen zijn onder de indruk dat drukwerk kant en klaar van de pers af komt rollen. Het tegendeel is echter waar. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om je drukwerk af te werken en het een eigen uitstraling te geven. De simpele voorbeelden hiervan zijn o.a. om het in bepaalde vormen af te drukken of met een perforatielijn (waardoor het gemakkelijk op één lijn gescheurd kan worden e.g. coupons). Een ander voorbeeld is pregen, waarbij een bepaald stuk van het drukwerk verhoogd wordt. Dit kan gebruikt worden om het leesbaar te maken voor blinden (braille), maar ook bijvoorbeeld om het logo van je bedrijf extra op te laten vallen. Eén ding is zeker; de mogelijkheden qua afwerking van drukwerk zijn eindeloos.

Overzicht van de meest gebruikte afwerktechnieken:

Om alles zo duidelijk mogelijk te maken, hebben we hier een kort overzicht van de meest gebruikte afwerktechnieken. Sommige zul je vast wel al eens over gehoord hebben – terwijl anderen wellicht compleet nieuw zijn voor je.

Rillen

Dit is het voorvouwen van een pagina. Het is erg handig bij folders en brochures. Met behulp van rillen zorgen we ervoor dat een folder niet dichtvalt wanneer je hem openvouwt. Hij is namelijk al voorgevouwen. Dit zorgt ervoor dat je folders een stuk gebruiksvriendelijker worden en gemakkelijker te lezen zijn.

Vouwen

Als je een brochure of folder wilt drukken, dan is de kans goot dat je deze al voorgevouwen wilt hebben. Dat scheelt je zelf een hoop werk om het te vouwen. Vouwen gebeurt door middel van een vouwmachine en kan gedaan worden op vrijwel elke manier die je je maar kunt voorstellen.

Lamineren

Lamineren is het aanbrengen van een kunststof laag over je drukwerk. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld een brochure hebt die nog jarenlang mee moet gaan. Het zorgt voor extra stevig drukwerk dat minder gevoelig is voor schade. Ook zal het er een stuk professioneler uitzien.

Perforeren

Dit kan gedaan worden met elke afmeting. Je kunt het zo perforeren dat het gemakkelijk past in een opbergmap. Maar het kan ook zo gedaan worden dat het juist snel en netjes af te scheuren is (het voorbeeld van de coupon in de introductie bijvoorbeeld). Perforeren wordt gedaan door een perforeermachine die de gaten allemaal in een perfecte rij en in dezelfde afmeting kan zetten.

Stansen

Bij stansen wordt je drukwerk in een specifieke (door jou aangegeven) vorm geperst. Hierdoor kun je jouw drukwerk in elke mogelijk vorm gieten. Het is een goede manier om op creatieve wijze je reclamemateriaal op te laten vallen bij je potentiele klanten.

Brocheren/naaien

Brocheren en naaien wordt gedaan voor boekwerken. Het is het aan elkaar maken van pagina’s. Dit kan op verschillende manieren gebeuren maar het eindresultaat is altijd dat je pagina’s stevig vast zitten. Een perfecte optie dus als je een boek(werk) wilt laten drukken.

Pregen

Pregen is het proces om bepaalde stukken van het papier uit te laten steken. Het voegt reliëf toe aan drukwerk en is dus ook uiterst geschikt om je drukwerk op te laten vallen. Of om het leesbaar te maken voor slechtzienden. Bij pregen kun je je creativiteit los laten om allerlei interessante drukwerken te maken.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste afwerking?

Heb je na het lezen van deze blog nog twijfels welke vorm van afwerken het beste bij jouw drukwerk past? Twijfel dan niet om even contact op te nemen met ons. Dat kan gemakkelijk via de chat rechtsonder. Stel je vraag daar en we geven je snel antwoord. En als je al weet wat je wilt – ga dan naar de pagina van het drukwerk wat jij wilt drukken. Daar kun je zelf aangeven welke vormen van afwerking je graag toegepast wilt hebben.

Ga snel terug naar de homepage om je drukwerk te bestellen met luxe afwerking!

 

Tags

afwerken techniek drukwerk blog
Terug naar overzicht