Snelle levering
Blanco geleverd
Persoonlijke service
Eigen productie

Welke papiersoort past bij brochures? 08-03-2019

Brochures kun je in alle maten en soorten online bestellen. Wij zien echter vaak dat het budget de bepalende factor is bij de papierkeuze van een brochure. Dat is jammer, want met het juiste papiersoort voor de communicatie, bepaal je ook de uitstraling voor jouw onderneming. Het kan daarom echt de moeite waard zijn om je eens te verdiepen in verschillende papiersoorten.

Bij elke vorm van communicatie is het belangrijk dat de huisstijl en boodschap goed naar voren komen. Hoe jouw drukwerk eruitziet, weerspiegelt het bedrijfsimago. Modern, klassiek, retro of luxueus - elke stijl vraagt om een specifieke papiersoort. De juiste papiersoort valt en staat met het doel waarvoor je de brochure gaat gebruiken, de boodschap, de doelgroep en jouw gewenste (huis)stijl.

ZoGedrukt biedt een breed assortiment papiersoorten aan, in zowel kleine als grote oplages. Of het nu gaat om een luxe of standaard uitgave, wij bieden de beste oplossing die past binnen jouw budget. Om de keuze iets makkelijker voor je te maken, hebben wij hieronder in hoofdlijnen enkele tips en uitleg over papiersoorten die veel gebruikt worden voor brochures/ magazines.Top 5 - tips voor de juiste papierkeuze van je brochure

1. Een brochure met veel tekst komt beter tot z'n recht op een minder glanzende papiersoort voor een aangename leesbaarheid.

2. Kleurrijk beeldmateriaal komt het best over op glanzend papier. Uit creatieve overwegingen kun je kiezen voor een halfmat gestreken of ongestreken papier.

3. Luxe afwerking zoals laminaat, foliedruk of gebruik van een preeg kan niet op elke papiersoort. Laat je daarom goed adviseren! Lees ook onze blog over welke afwerkingstechniek het beste past bij jouw drukwerk

4. Afmetingen, dikte en gewicht zijn van belang bij verzending per post en hebben invloed op de portokosten wanneer je ze gaat versturen.

5. Wil je brochures personaliseren en je doelgroep persoonlijk aanspreken? Dat kan met digitaal gedrukte brochures!

 


Gestreken vs. ongestreken papier

We maken allereerst onderscheid tussen gestreken (coated) en ongestreken (uncoated) papier. Gestreken papier heeft een gladder oppervlak en neemt minder snel inkt op waardoor de kleuren beter tot hun recht komen. Wij bieden gestreken papier in 2 varianten: gesatineerd (glossy) en silk (halfmat). Ongestreken papier heeft geen coating en neemt daarom juist veel inkt op met als gevolg dat de kleuren minder intensief overkomen dan op gestreken papier. Het is vooral geschikt voor brochures met veel tekst en weinig foto’s. Wij hebben veel verschillende ongestreken papiersoorten beschikbaar, afhankelijk van de gewenste druktechniek offset of digitaal.

Gestreken papier

Gesatineerd papier

Gesatineerd papier is perfect voor het drukken van kleurrijke afbeeldingen en wordt ook veel voor commerciële doeleinden gebruikt. Voor volvlakken is dit papier zeer geschikt. Tip: voor brochures met glossy omslag met matte binnenpagina’s geeft een chic effect! Voor een extra luxe uitstraling kun je een glossy effect creëren door het omslag te voorzien van glanslaminaat.

Silk papier

Silk papier is een luxe papiersoort en heeft een half matte uitstraling dat zeer geschikt is voor brochures met veel kleur en foto’s. De kleuren komen door de gestreken kwaliteit goed tot zijn recht en dat geeft een helder drukresultaat. Ook glanst het papier iets minder waardoor het prettiger leesbaar is. Voor een luxe uitstraling kun je de omslag van een brochure ook prachtig verfraaien met foliedruk in combinatie met matlaminaat, of voor een stoere look met soft-touch laminaat.

Ongestreken papier

Houtvrij Offset

Houtvrij Offset (HVO) is helderwit en heeft een matte uitstraling. Het papier neemt meer inkt op en dat zorgt dat de kleuren minder scherp zijn. Door de ongestreken oppervlakte reflecteert het papier weinig licht waardoor een brochure prettiger leesbaar is. Door de helderwitte kwaliteit wordt dit papiersoort vaak gebruikt voor een retro-look en zachte kleur (pastel)tinten.

Offset Premium Icewhite

Icewhite wordt vaak gebruikt voor luxueuze magazines wegens de matte en zachte uitstraling. Het papier heeft iets minder grove vezels dan standaard offsetpapier, waardoor het iets gladder aanvoelt. Het papier is digitaal verkrijgbaar voor kleine oplages tot maar liefst 340 grams.

Biotop

Wil je niet voor standaard wit papier gaan, maar voor een meer klassieke look? Dit papiersoort is zonder optische witmakers geproduceerd, waardoor het een prachtig crèmekleur heeft. Biotop wordt vaak gebruikt bij brochures met een oudhollandse of vintage uitstraling en kan perfect in combinatie met sepia-effecten.

Cyclus offset

Cyclus papier is geproduceerd met 100% gerecycled papierafval en is hierdoor vergelijkbaar met de krantenpapier uitstraling. Door het ontbreken van optische witmakers heeft het papier een natuurlijke grijzige tint en is zeer geschikt voor fullcolour drukwerk. Een krant tot A3-formaat kan bij ons op aanvraag digitaal vanaf 115 grams en in offset vanaf 70 grams.

 Papieraanbod digitale productie

Ons papieraanbod voor digitaal drukwerk wordt steeds groter. Kijk voor de meest actuele papiersoorten via onze digitale rekentool PrintCalc. Met PrintCalc kun je digitale producties eenvoudig berekenen en direct bestellen. Meer informatie hierover, lees onze blog over de mogelijkheden van Printcalc.

Ook kunnen wij voor je een offerte op maat maken met jouw gewenste papiersoort.
Stuur je aanvraag geheel vrijblijvend naar offertes@zogedrukt.nl.

 

 

Tags

Brochures magazines papier papiersoort stijl offset digitaal
Terug naar overzicht